Klasyczna
Wegetariańska
Chłodnik pomidorowy
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
10
minutKalorie
302
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 4,9g białka
– 28,2g węglowodanów
– 21,1g tłuszczów
– 2 wymienniki węglowodanowe
Składniki
350 g 350 pomidorów
50 g 50 selera naciowego
50 g 50 truskawek
100 g 100 ogórków gruntowych
30 g 30 passaty pomidorowej
20 g 20 oliwy
5 g 5 miodu
5 g 5 octu jabłkowego
5 g 5 papryczki chilli
1 garść 1 bazylii
1 g 1 sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i przełóż do blendera. Seler pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów.
- Ogórki obierz. Dodaj do pokrojonych warzyw. Tak samo przygotuj truskawki.
- Do miski z warzywami i truskawkami dodaj chilli, passate, ocet, oliwę, miód oraz garsc bazylii wraz z łodygami. Zmiksuj całość. Przypraw do smaku zgodnie z twoimi preferencjami.
- Blenduj tak długo, by nie było grudek. Następnie, przetrzyj masę przez sitko. Wstaw do lodówki i schłodź przez 30 min. Podawaj w szklankach lub miseczkach.
Notatki
- uwag