Klasyczna
Wegetariańska
Chłodnik pomidorowy

Chłodnik pomidorowy

Porcje

1

porcje
Czas Przygotowania

10

minut
Kalorie

302

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 4,9g białka
– 28,2g węglowodanów
– 21,1g tłuszczów
– 2 wymienniki węglowodanowe

Składniki

  • 350 g 350 pomidorów

  • 50 g 50 selera naciowego

  • 50 g 50 truskawek

  • 100 g 100 ogórków gruntowych

  • 30 g 30 passaty pomidorowej

  • 20 g 20 oliwy

  • 5 g 5 miodu

  • 5 g 5 octu jabłkowego

  • 5 g 5 papryczki chilli

  • 1 garść 1 bazylii

  • 1 g 1 sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i przełóż do blendera. Seler pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów.
  • Ogórki obierz. Dodaj do pokrojonych warzyw. Tak samo przygotuj truskawki.
  • Do miski z warzywami i truskawkami dodaj chilli, passate, ocet, oliwę, miód oraz garsc bazylii wraz z łodygami. Zmiksuj całość. Przypraw do smaku zgodnie z twoimi preferencjami.
  • Blenduj tak długo, by nie było grudek. Następnie, przetrzyj masę przez sitko. Wstaw do lodówki i schłodź przez 30 min. Podawaj w szklankach lub miseczkach.

Notatki

  • uwag

X
X