Lekkostrawna
Przeciwgrzybicza
Tanie gotowanie
Wegańska
Wegetariańska
Wegańskie curry z kalafiorem
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
25
minutKalorie
419
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 12g białka
– 67g węglowodanów
– 13,4g tłuszczów
– 6 wymienników węglowodanowych
Składniki
100 g 100 ziemniaków
100 g 100 kalafiora (może być mrożony)
100 g 100 marchewki
100 g 100 pieczarek
50 g 50 ciecierzycy
5 g 5 świeżego imbiru
100 g 100 mleczka kokosowego light
250 g 250 wody
5 g 5 oleju kokosowego
10 g 10 sosu sojowego
10 g 10 sosu rybnego (opcjonalnie)
25 g 25 ryżu basmati
curry, sól, pieprz, trawa cytrynowa
Sposób przygotowania
- Na oleju kokosowym w garnku podsmaż wszystkie przyprawy, poza sosem sojowym i (opcjonalnie) rybnym.
- Po chwili wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalej wodą i gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut.
- Po tym czasie dorzuć różyczki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki i ciecierzycę. Całość gotuj jeszcze 10 minut.
- Wlej mleczko kokosowe i dopraw do smaku sosem sojowym, (opcjonalnie) rybnym i pozostałymi przyprawami.
- Curry podaj z ugotowanym ryżem.
Notatki
- uwag