Lekkostrawna
Przeciwgrzybicza
Tanie gotowanie
Wegańska
Wegetariańska
Wegańskie curry z kalafiorem

Wegańskie curry z kalafiorem

Porcje

1

porcje
Czas Przygotowania

25

minut
Kalorie

419

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 12g białka
– 67g węglowodanów
– 13,4g tłuszczów
– 6 wymienników węglowodanowych

Składniki

  • 100 g 100 ziemniaków

  • 100 g 100 kalafiora (może być mrożony)

  • 100 g 100 marchewki

  • 100 g 100 pieczarek

  • 50 g 50 ciecierzycy

  • 5 g 5 świeżego imbiru

  • 100 g 100 mleczka kokosowego light

  • 250 g 250 wody

  • 5 g 5 oleju kokosowego

  • 10 g 10 sosu sojowego

  • 10 g 10 sosu rybnego (opcjonalnie)

  • 25 g 25 ryżu basmati

  • curry, sól, pieprz, trawa cytrynowa

Sposób przygotowania

  • Na oleju kokosowym w garnku podsmaż wszystkie przyprawy, poza sosem sojowym i (opcjonalnie) rybnym.
  • Po chwili wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalej wodą i gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut.
  • Po tym czasie dorzuć różyczki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki i ciecierzycę. Całość gotuj jeszcze 10 minut.
  • Wlej mleczko kokosowe i dopraw do smaku sosem sojowym, (opcjonalnie) rybnym i pozostałymi przyprawami.
  • Curry podaj z ugotowanym ryżem.

Notatki

  • uwag

X
X