Low carb
Niski indeks glikemiczny
Tanie gotowanie
Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
20
minutKalorie
378
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 22,8g białka
– 22,4g węglowodanów
– 21,8g tłuszczów
– 2 wymienniki węglowodanowe
Składniki
120 g 120 wątróbki
100 g 100 jabłka
50 g 50 cebuli
10 g 10 masła klarowanego
5 g 5 oliwy z oliwek
5 g 5 miodu
sól, pieprz, rozmaryn
Sposób przygotowania
- Wątróbkę oczyść i dokładnie umyj. Jabłko pokrój w dużą kostkę, a cebulę w piórka.
- Na oliwie z połową masła podduś cebulę. Po 2-3 minutach dodaj jabłko i duś kilka minut do momentu, aż będą miękkie. Składniki najlepiej smażyć od razu z gałązką rozmarynu.
- Dodaj pozostałe masło i kawałki wątróbki. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
- Na samym końcu dodaj miód, aby skarmelizować całość.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Notatki
- uwag