Klasyczna
Tanie gotowanie
Wątróbka na chałce z jabłkiem i orzechami
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
15
minutKalorie
526
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 27,9g białka
– 45g węglowodanów
– 25,5g tłuszczów
– 4 wymienniki węglowodanowe
Składniki
120 g 120 wątróbki drobiowej
70 g 70 jabłka
10 g 10 orzechów laskowych
50 g 50 chałki
5 g 5 oliwy z oliwek
5 g 5 masła klarowanego
5 g 5 syropu klonowego
sól, pieprz, rozmaryn
Sposób przygotowania
- Wątróbkę oczyść. Jabłka pokrój w większą kostkę lub ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i gałązką rozmarynu. Podsmaż wątróbkę – 2-3 minuty z każdej strony, aby nie przeciągnąć. Przypraw dokładnie pieprzem, solą.
- Wątróbkę zdejmij na talerz. Na tą samą patelnię wlej syrop klonowy. Wrzuć jabłko z orzechami i skarmelizuj.
- Na grubszą kromkę chałki wyłóż wątróbkę, karmelizowane jabłka i orzechy. Całość polej sosem pozostałym ze smażenia. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Notatki
- uwag