Klasyczna
Tanie gotowanie
Wątróbka na chałce z jabłkiem i orzechami

Wątróbka na chałce z jabłkiem i orzechami

Porcje

1

porcje
Czas Przygotowania

15

minut
Kalorie

526

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 27,9g białka
– 45g węglowodanów
– 25,5g tłuszczów
– 4 wymienniki węglowodanowe

Składniki

  • 120 g 120 wątróbki drobiowej

  • 70 g 70 jabłka

  • 10 g 10 orzechów laskowych

  • 50 g 50 chałki

  • 5 g 5 oliwy z oliwek

  • 5 g 5 masła klarowanego

  • 5 g 5 syropu klonowego

  • sól, pieprz, rozmaryn

Sposób przygotowania

  • Wątróbkę oczyść. Jabłka pokrój w większą kostkę lub ćwiartki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i gałązką rozmarynu. Podsmaż wątróbkę – 2-3 minuty z każdej strony, aby nie przeciągnąć. Przypraw dokładnie pieprzem, solą.
  • Wątróbkę zdejmij na talerz. Na tą samą patelnię wlej syrop klonowy. Wrzuć jabłko z orzechami i skarmelizuj.
  • Na grubszą kromkę chałki wyłóż wątróbkę, karmelizowane jabłka i orzechy. Całość polej sosem pozostałym ze smażenia. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Notatki

  • uwag

X
X