Low carb
Niski indeks glikemiczny
Tanie gotowanie
Wegetariańska
Świąteczny sernik pomarańczowy
Porcje
15
porcjeCzas Przygotowania
2
godz.Kalorie
287
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 14g białka
– 13,9g węglowodanów
– 19,7g tłuszczów
– 1,5 wymiennika węglowodanowego
Składniki
65 g 65 czekolady 75% kakao
65 g 65 miękkiego masła
35 g 35 erytryolu
1 1 jajko
40 g 40 mąki orkiszowej jasnej
5 g 5 przyprawy piernikowej
750 g 750 zmielonego twarogu sernikowego
250 g 250 sera mascarpone
30 g 30 mąki ziemniaczanej
skórka z połowy pomarańczy
100 g 100 cukru
50 g 50 erytrytolu
5 5 jajek
80 g 80 śmietanki 36%
2 łyżeczki 2 ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
- Czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Masło ucieraj ze słodzikiem, aż będzie puszyste. W innym naczyniu ubij na pianę 1 całe jajko!
- Ubite masło wymieszaj z roztopioną czekoladą. Dodaj mąkę, przyprawę. Na końcu jajko i bardzo delikatnie połącz..
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz przez 10 minut w 170 stopniach.
- Do dużej miski przełóż ser twarogowy i mascarpone. Dodaj mąkę, cukier, słodzik i skórką startą z pomarańczy. Miksuj przez 2-3 minuty, aż masa będzie gładka. Wbijaj stopniowo jajka, cały czas miksując.
- Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii i wylać na czekoladowy spód.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
Notatki
- uwag