Low carb
Niski indeks glikemiczny
Tanie gotowanie
Wegetariańska
Świąteczny sernik pomarańczowy

Świąteczny sernik pomarańczowy

Porcje

15

porcje
Czas Przygotowania

2

godz. 
Kalorie

287

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 14g białka
– 13,9g węglowodanów
– 19,7g tłuszczów
– 1,5 wymiennika węglowodanowego

Składniki

  • 65 g 65 czekolady 75% kakao

  • 65 g 65 miękkiego masła

  • 35 g 35 erytryolu

  • 1 1 jajko

  • 40 g 40 mąki orkiszowej jasnej

  • 5 g 5 przyprawy piernikowej

  • 750 g 750 zmielonego twarogu sernikowego

  • 250 g 250 sera mascarpone

  • 30 g 30 mąki ziemniaczanej

  • skórka z połowy pomarańczy

  • 100 g 100 cukru

  • 50 g 50 erytrytolu

  • 5 5 jajek

  • 80 g 80 śmietanki 36%

  • 2 łyżeczki 2 ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

  • Czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Masło ucieraj ze słodzikiem, aż będzie puszyste. W innym naczyniu ubij na pianę 1 całe jajko!
  • Ubite masło wymieszaj z roztopioną czekoladą. Dodaj mąkę, przyprawę. Na końcu jajko i bardzo delikatnie połącz..
  • Masę przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz przez 10 minut w 170 stopniach.
  • Do dużej miski przełóż ser twarogowy i mascarpone. Dodaj mąkę, cukier, słodzik i skórką startą z pomarańczy. Miksuj przez 2-3 minuty, aż masa będzie gładka. Wbijaj stopniowo jajka, cały czas miksując.
  • Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii i wylać na czekoladowy spód.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.

Notatki

  • uwag

X
X