Tanie gotowanie
Wegetariańska
Świąteczna tarta czekoladowa

Świąteczna tarta czekoladowa

Porcje

10

porcje
Czas Przygotowania

1

godz. 
Kalorie

400

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 5g białka
– 30,1g węglowodanów
– 29,8g tłuszczów
– 2,5 wymiennika węglowodanowego

Składniki

  • 140 g 140 mąki orkiszowej jasnej

  • 10 g 10 przyprawy do piernika

  • 30 g 30 cukru

  • 100 g 100 masła w temperaturze pokojowej

  • 2 2 żółtka

  • 1 łyżeczka 1 zimnej wody

  • 150 g 150 śmietanki 36%

  • 10 g 10 amaretto (opcjonalnie)

  • 250 g 250 czekolady 50% kakao

  • 50 g 50 masła

  • 50 g 50 powideł

Sposób przygotowania

  • Do miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika, zrób wgłębienie, daj do niego cukier, żółtka, wodę i wymieszać. Dodaj masło i szybko wymieszać z resztą składników.
  • Zagnieć szybko gładkie ciasto – im mnien ogrzane, tym lepiej. Ulep kulę, zawinąć w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Gotowe ciasto rozwałkuj, wyłóż do formy na tartę i piecz 15 minut w 200 stopniach (z wyłożonym pergaminem), a następnie 10 minut bez pergaminu i obciążenia.
  • Na przygotowanym, zimnym spodzie rozsmaruj powidła.
  • Przygotuj krem czekoladowy: czekoladę połam na kosteczki. Zagotuj śmietankę i przelej do czystej miski. Dodaj amaretto oraz połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
  • Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj do jego rozpuszczenia.
  • Masę wyłóż na spód i odstawić na kilka godzin do stężenia. Udekoruj wedle uznania

Notatki

  • uwag

X
X