Tanie gotowanie
Wegetariańska
Świąteczna tarta czekoladowa
Porcje
10
porcjeCzas Przygotowania
1
godz.Kalorie
400
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 5g białka
– 30,1g węglowodanów
– 29,8g tłuszczów
– 2,5 wymiennika węglowodanowego
Składniki
140 g 140 mąki orkiszowej jasnej
10 g 10 przyprawy do piernika
30 g 30 cukru
100 g 100 masła w temperaturze pokojowej
2 2 żółtka
1 łyżeczka 1 zimnej wody
150 g 150 śmietanki 36%
10 g 10 amaretto (opcjonalnie)
250 g 250 czekolady 50% kakao
50 g 50 masła
50 g 50 powideł
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika, zrób wgłębienie, daj do niego cukier, żółtka, wodę i wymieszać. Dodaj masło i szybko wymieszać z resztą składników.
- Zagnieć szybko gładkie ciasto – im mnien ogrzane, tym lepiej. Ulep kulę, zawinąć w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Gotowe ciasto rozwałkuj, wyłóż do formy na tartę i piecz 15 minut w 200 stopniach (z wyłożonym pergaminem), a następnie 10 minut bez pergaminu i obciążenia.
- Na przygotowanym, zimnym spodzie rozsmaruj powidła.
- Przygotuj krem czekoladowy: czekoladę połam na kosteczki. Zagotuj śmietankę i przelej do czystej miski. Dodaj amaretto oraz połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj do jego rozpuszczenia.
- Masę wyłóż na spód i odstawić na kilka godzin do stężenia. Udekoruj wedle uznania
Notatki
- uwag