Klasyczna
Tanie gotowanie
Śledzik z burakiem
Porcje
3
porcjeCzas Przygotowania
15
minutKalorie
305
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 13,4g białka
– 17,2g węglowodanów
– 20g tłuszczów
– ,5 wymiennika węglowodanowego
Składniki
250 g 250 śledzi po wiejsku z cebulką
200 g 200 buraków
100 g 100 ogórków kiszonych
10 g 10 musztardy
15 g 15 oleju rzepakowego
5 g 5 miodu
koperek, sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Śledzie wyjąć z zalewy i pokroić na kawałki. Zachowaj część cebulki ze słoika.
- Buraki wcześniej ugotuj lub kup już ugotowane. Pokrój je na plasterki i ułóż na półmisku. Dopraw solą i pieprzem.
- Na wierzchu połóż śledzie i krążki marynowanej cebuli.
- Całość polej sosem przygotowanym z oleju, musztardy i miodu.
Notatki
- uwag