Niski indeks glikemiczny
Tanie gotowanie
Śledzie słodko-kwaśne
Porcje
4
porcjeCzas Przygotowania
15
minutKalorie
222
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 13,1g białka
– 9,3g węglowodanów
– 14,8g tłuszczów
– 0,5 wymienników węglowodanowych
Składniki
250 g 250 filetów ze śledzia
80 g 80 cebuli
20 g 20 oleju rzepakowego
50 g 50 marchewki
80 g 80 czerwonej papryki
100 g 100 ananasa
20 g 20 octu ryżowego
20 g 20 pikantnego ketchupu
10 g 10 koncentratu pomidorowego
5 g 5 syropu klonowego
pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania
- Śledzie dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju. Następnie, dodać przyprawy oraz pokrojoną w cienkie słupki marchewkę.
- Całość dusić 5 minut i dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę. Dusić jeszcze 3 minuty.
- Dodać pokrojonego ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
- Na patelnię dodać ocet, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Wymieszać i gotować 2 – 3 minuty.
Notatki
- uwag