Niski indeks glikemiczny
Tanie gotowanie
Śledzie słodko-kwaśne

Śledzie słodko-kwaśne

Porcje

4

porcje
Czas Przygotowania

15

minut
Kalorie

222

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 13,1g białka
– 9,3g węglowodanów
– 14,8g tłuszczów
– 0,5 wymienników węglowodanowych

Składniki

  • 250 g 250 filetów ze śledzia

  • 80 g 80 cebuli

  • 20 g 20 oleju rzepakowego

  • 50 g 50 marchewki

  • 80 g 80 czerwonej papryki

  • 100 g 100 ananasa

  • 20 g 20 octu ryżowego

  • 20 g 20 pikantnego ketchupu

  • 10 g 10 koncentratu pomidorowego

  • 5 g 5 syropu klonowego

  • pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania

  • Śledzie dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju. Następnie, dodać przyprawy oraz pokrojoną w cienkie słupki marchewkę.
  • Całość dusić 5 minut i dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę. Dusić jeszcze 3 minuty.
  • Dodać pokrojonego ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
  • Na patelnię dodać ocet, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Wymieszać i gotować 2 – 3 minuty.

Notatki

  • uwag

X
X