Klasyczna
Low carb
Niski indeks glikemiczny
Tanie gotowanie
Sałatka waldorf z kurczakiem
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
25
minutKalorie
326
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 30,4g białka
– 15,1g węglowodanów
– 16,2g tłuszczów
– 1 wymiennik węglowodanowy
Składniki
130 g 130 piersi z kurczaka
50 g 50 jabłka
50 g 50 selera naciowego
10 g 10 dowolnych orzechów
20 g 20 octu jabłkowego
5 g 5 oliwy z oliwek
15 g 15 majonezu light / wegańskiego
20 g 20 soku z cytryny
5 g 5 syropu klonowego
mały ząbek czosnku
sól, pieprz, tymianek, cynamon, szczypiorek
Sposób przygotowania
- Pierś kurczaka oczyścić. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, polać oliwą.
- Mięso odstawić na co najmniej 15 minut do zamarynowania. Następnie, przełożyć z marynatą do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Ostudzoną pierś kurczaka pokroić na plasterki. Podobnie przygotuj łodygi selera.
- Jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny (odrobina) i cynamonem.
- Z majonezu, syropu, soku cytryny oraz czosnku przygotuj sos. W razie potrzeby, dolej odrobine wody.
- Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszaj z sosem. Całość posyp pokruszonymi orzechami i szczypiorkiem.
Notatki
- uwag