Klasyczna
Low carb
Niski indeks glikemiczny
Tanie gotowanie
Sałatka waldorf z kurczakiem

Sałatka waldorf z kurczakiem

Porcje

1

porcje
Czas Przygotowania

25

minut
Kalorie

326

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 30,4g białka
– 15,1g węglowodanów
– 16,2g tłuszczów
– 1 wymiennik węglowodanowy

Składniki

  • 130 g 130 piersi z kurczaka

  • 50 g 50 jabłka

  • 50 g 50 selera naciowego

  • 10 g 10 dowolnych orzechów

  • 20 g 20 octu jabłkowego

  • 5 g 5 oliwy z oliwek

  • 15 g 15 majonezu light / wegańskiego

  • 20 g 20 soku z cytryny

  • 5 g 5 syropu klonowego

  • mały ząbek czosnku

  • sól, pieprz, tymianek, cynamon, szczypiorek

Sposób przygotowania

  • Pierś kurczaka oczyścić. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, polać oliwą.
  • Mięso odstawić na co najmniej 15 minut do zamarynowania. Następnie, przełożyć z marynatą do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  • Ostudzoną pierś kurczaka pokroić na plasterki. Podobnie przygotuj łodygi selera.
  • Jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny (odrobina) i cynamonem.
  • Z majonezu, syropu, soku cytryny oraz czosnku przygotuj sos. W razie potrzeby, dolej odrobine wody.
  • Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszaj z sosem. Całość posyp pokruszonymi orzechami i szczypiorkiem.

Notatki

  • uwag

X
X