Lekkostrawna
Przeciwgrzybicza
Wegańska
Podpłomyki

Podpłomyki

Porcje

1

porcje
Czas Przygotowania

30

minut
Kalorie

427

kcal

Moje dodatki to: hummus, fasola czerwona, rukola, jajka przepiórcze, sezam.

**
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 15g białka
– 70g węglowodanów
– 7,4g tłuszczów

Składniki

  • 100 g 100 mąki orkiszowej jasnej

  • 80 g 80 gorącej wody

  • 5 g 5 oliwy z oliwek

  • 1 g 1 sól

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Do kubeczka z gorącą, przegotowaną wodą wlej oliwę i całość dokładnie wymieszaj. 
  • Wodę przelej do mąki i wymieszaj – najpierw łyżką, a później dłonią. Odstaw na 15-20 minut pod przykryciem, aby ciasto odpoczęło.
  • Następnie, odrywaj kawałki ciasta i rozciągaj lub wałkuj, jak małą pizzę. Uwaga – najlepiej podsypywać mąką ciasto i dłonie, aby się nie posklejało! 
  • Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
  • Podaj z ulubionymi dodatkami.

Notatki

  • uwag

X
X