Lekkostrawna
Przeciwgrzybicza
Przeciwpasożytnicza
Wegańska
Podpłomyki
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
30
minutKalorie
427
kcalMoje dodatki to: hummus, fasola czerwona, rukola, jajka przepiórcze, sezam.
**
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 15g białka
– 70g węglowodanów
– 7,4g tłuszczów
UWAGA! Niedozwolone w leczeniu lambliozy, ze względu na obecność glutenu.
Składniki
100 g 100 mąki orkiszowej jasnej
80 g 80 gorącej wody
5 g 5 oliwy z oliwek
1 g 1 sól
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Do kubeczka z gorącą, przegotowaną wodą wlej oliwę i całość dokładnie wymieszaj.
- Wodę przelej do mąki i wymieszaj – najpierw łyżką, a później dłonią. Odstaw na 15-20 minut pod przykryciem, aby ciasto odpoczęło.
- Następnie, odrywaj kawałki ciasta i rozciągaj lub wałkuj, jak małą pizzę. Uwaga – najlepiej podsypywać mąką ciasto i dłonie, aby się nie posklejało!
- Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
- uwag