Dla dzieci
Lekkostrawna
Low fodmap
Tanie gotowanie
Wegetariańska
Owsianka piernikowa
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
10
minutKalorie
438
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 15,2g białka
– 59,6g węglowodanów
– 16,3g tłuszczów
– 5,5 wymiennika węglowodanowego
Składniki
50 g 50 płatków owsianych
200 g 200 mleka migdałowego bez cukru
50 g 50 soku z mandarynki
50 g 50 marchewki
10 g 10 masła orzechowego
5 g 5 syropu klonowego
180 g 180 jogurtu naturalnego bez laktozy
przyprawa do piernika (opcjonalnie low fodmap)
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane przesyp do garnka. Dodaj marchew tartą na drobnych oczkach tarki. Wlej mleko i gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż płatki będą miękkie. W razie potrzeby, dolej wody.
- Pod koniec gotowania wlej sok z mandarynki i przypraw przyprawą do piernika.
- Gotową owsiankę polej masłem orzechowym i syropem klonowym.
Notatki
- uwag