Dla dzieci
Lekkostrawna
Low fodmap
Tanie gotowanie
Wegetariańska
Owsianka piernikowa

Owsianka piernikowa

Porcje

1

porcje
Czas Przygotowania

10

minut
Kalorie

438

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 15,2g białka
– 59,6g węglowodanów
– 16,3g tłuszczów
– 5,5 wymiennika węglowodanowego

Składniki

  • 50 g 50 płatków owsianych

  • 200 g 200 mleka migdałowego bez cukru

  • 50 g 50 soku z mandarynki

  • 50 g 50 marchewki

  • 10 g 10 masła orzechowego

  • 5 g 5 syropu klonowego

  • 180 g 180 jogurtu naturalnego bez laktozy

  • przyprawa do piernika (opcjonalnie low fodmap)

Sposób przygotowania

  • Płatki owsiane przesyp do garnka. Dodaj marchew tartą na drobnych oczkach tarki. Wlej mleko i gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż płatki będą miękkie. W razie potrzeby, dolej wody.
  • Pod koniec gotowania wlej sok z mandarynki i przypraw przyprawą do piernika.
  • Gotową owsiankę polej masłem orzechowym i syropem klonowym.

Notatki

  • uwag

X
X