Lekkostrawna
Low carb
Niski indeks glikemiczny
Przeciwgrzybicza
Przeciwpasożytnicza
Wegetariańska
Jajka po turecku ze szparagami
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
10
minutKalorie
406
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 25,8g białka
– 18,1g węglowodanów
– 26,1g tłuszczów
– 1,5 wymiennika węglowodanowego
Składniki
180 g 180 jogurtu naturalnego bez laktozy
2 2 jajka
50 g 50 szparagów
50 g 50 pomidorów koktajlowych
15 g 15 pistacji
5 g 5 masła palonego
5 g 5 octu jabłkowego
sól, pieprz, koper
Sposób przygotowania
- Jogurt naturalny przełóż do talerza. Przypraw solą i pieprzem.
- Przygotuj jajka w koszulce… Do garnka wlej wodę i ocet jabłkowy. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz minimalnie ogień. Jajka, jedno po drugim, wbijaj do małej miseczki, a kolejno – wrzucaj delikatnie do wody. Gotuj 2,5 minuty. Możesz też przygotować jajka gotowane na miękko.
- W międzyczasie, ugotuj szparagi oraz przygotuj pozostałe składniki.
- Na wyłożony wcześniej jogurt, połóż ugotowane szparagi, pomidorki koktajlowe, ugotowane jajka.
- Całość polej masłem palonym (aby je przygotować, w rondelku na bardzo małym ogniu roztop masło. Trzymaj je na bardzo małym ogniu tak długo, aż zniknie biała piana, a masło zrobi się mocno brązowe).
- Całość posyp pokruszonymi pistacjami. Oprósz solą, pieprzem i koperkiem.
Notatki
- uwag