Lekkostrawna
Low carb
Niski indeks glikemiczny
Przeciwgrzybicza
Przeciwpasożytnicza
Wegetariańska
Jajka po turecku ze szparagami

Jajka po turecku ze szparagami

Porcje

1

porcje
Czas Przygotowania

10

minut
Kalorie

406

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 25,8g białka
– 18,1g węglowodanów
– 26,1g tłuszczów
– 1,5 wymiennika węglowodanowego

Składniki

  • 180 g 180 jogurtu naturalnego bez laktozy

  • 2 2 jajka

  • 50 g 50 szparagów

  • 50 g 50 pomidorów koktajlowych

  • 15 g 15 pistacji

  • 5 g 5 masła palonego

  • 5 g 5 octu jabłkowego

  • sól, pieprz, koper

Sposób przygotowania

  • Jogurt naturalny przełóż do talerza. Przypraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj jajka w koszulce… Do garnka wlej wodę i ocet jabłkowy. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz minimalnie ogień. Jajka, jedno po drugim, wbijaj do małej miseczki, a kolejno – wrzucaj delikatnie do wody. Gotuj 2,5 minuty. Możesz też przygotować jajka gotowane na miękko.
  • W międzyczasie, ugotuj szparagi oraz przygotuj pozostałe składniki.
  • Na wyłożony wcześniej jogurt, połóż ugotowane szparagi, pomidorki koktajlowe, ugotowane jajka.
  • Całość polej masłem palonym (aby je przygotować, w rondelku na bardzo małym ogniu roztop masło. Trzymaj je na bardzo małym ogniu tak długo, aż zniknie biała piana, a masło zrobi się mocno brązowe).
  • Całość posyp pokruszonymi pistacjami. Oprósz solą, pieprzem i koperkiem.

Notatki

  • uwag

X
X