Low carb
Przeciwgrzybicza
Gołąbki z mięsem i ryżem
Porcje
15
porcjeCzas Przygotowania
1
godz.Kalorie
152
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 11,8g białka
– 17g węglowodanów
– 5,2g tłuszczów
– 1,5 wymiennika węglowodanowego
1 porcja = 1 sztuka
Składniki
1 1 zielona lub biała kapusta
400 g 400 mielonego mięsa wieprzowego
300 g 300 mielonego mięsa z piersi kurczaka
100 g 100 surowego ryżu
80 g 80 cebuli
10 g 10 sosu sojowego
sól, pieprz, oregano, majeranek, lubczyk
Sposób przygotowania
- Mięso włożyć do miski. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzony ryż dodać do miski z mięsem.
- Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić sosem sojowym i pozostałymi przyprawami. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią.
- Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z gotującą się wodą (wyciętą stroną do dołu), gotować przez 7 minut, następnie przewrócić i gotować jeszcze 2 minuty.
- Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić. Rozebrać z liści, odciąć zgrubienia ze środka każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety.
- Dno dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 25 – 30 minut aż kapusta będzie miękka
Notatki
- uwag