Low carb
Przeciwgrzybicza
Gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem

Porcje

15

porcje
Czas Przygotowania

1

godz. 
Kalorie

152

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 11,8g białka
– 17g węglowodanów
– 5,2g tłuszczów
– 1,5 wymiennika węglowodanowego

1 porcja = 1 sztuka

Składniki

  • 1 1 zielona lub biała kapusta

  • 400 g 400 mielonego mięsa wieprzowego

  • 300 g 300 mielonego mięsa z piersi kurczaka

  • 100 g 100 surowego ryżu

  • 80 g 80 cebuli

  • 10 g 10 sosu sojowego

  • sól, pieprz, oregano, majeranek, lubczyk

Sposób przygotowania

  • Mięso włożyć do miski. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzony ryż dodać do miski z mięsem.
  • Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić sosem sojowym i pozostałymi przyprawami. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią.
  • Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z gotującą się wodą (wyciętą stroną do dołu), gotować przez 7 minut, następnie przewrócić i gotować jeszcze 2 minuty.
  • Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić. Rozebrać z liści, odciąć zgrubienia ze środka każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety.
  • Dno dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 25 – 30 minut aż kapusta będzie miękka

Notatki

  • uwag

X
X