Low fodmap
Przeciwgrzybicza
Przeciwpasożytnicza

Gnocchi po bolońsku
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
20
minutKalorie
553
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 32g białka
– 72,1g węglowodanów
– 16g tłuszczów
– 6,5 wymiennika węglowodanowego
UWAGA! Niedozwolone w leczeniu lambliozy, ze względu na obecność glutenu.
Składniki
150 g 150 gnocchi (opcjonalnie low FODMAP)
100 g 100 mielonej wołowiny
200 g 200 pomidorów z puszki
70 g 70 cukinii
70 g 70 marchewki
10 g 10 parmezanu
rukola do posypania
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cynamon, papryka wędzona
Sposób przygotowania
- Mięso mielone przesmaż bez dodatkowego tłuszczu z tartą na tarce marchewką i cukinią. Po 4-5 minutach wlej pomidory z puszki i duś na bardzo małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje.
- Sos przypraw wedle uznania.
- W międzyczasie ugotuj gnocchi. Podaj je z przygotowanym wcześniej sosem. Całość posyp parmezanem i rukolą.
Notatki
- uwag