Low carb
Niski indeks glikemiczny
Wegetariańska
Ekspresowa sałatka z burattą

Ekspresowa sałatka z burattą

Porcje

1

porcje
Czas Przygotowania

10

minut
Kalorie

543

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 22,5g białka
– 20,5g węglowodanów
– 42,4g tłuszczów
– 1,5 wymiennika węglowodanowego

Składniki

  • 80 g 80 buratty

  • 1 1 jajko

  • 60 g 60 ciecierzycy konserwowej

  • 50 g 50 awokado

  • 30 g 30 soku z pomarańczy

  • 5 g 5 oliwy z oliwek

  • 5 g 5 sosu sojowego

  • 10 g 10 pokruszonych drobno pistacji

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Jajko przygotuj w koszulce lub na pół miękko. Sposób przygotowania na jajko koszulce znajdziesz w przepisie “jajka po turecku ze szparagami”. Natomiast, aby ugotować jajko na pół miękko – wrzuć je do gotującej się wody i gotuj przez 5,5 minuty.
  • W talerzu ułóż ciecierzycę, plasterki awokado, burratę oraz przygotowane wcześniej jajko.
  • Z soku pomarańczy, oliwy, sosu sojowego przygotuj sos. Polej nim sałatkę.
  • Całość posyp pokruszonymi drobno pistacjami oraz przypraw solą i pieprzem.

Notatki

  • uwag

X
X