Low carb
Niski indeks glikemiczny
Wegetariańska
Ekspresowa sałatka z burattą
Porcje
1
porcjeCzas Przygotowania
10
minutKalorie
543
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 22,5g białka
– 20,5g węglowodanów
– 42,4g tłuszczów
– 1,5 wymiennika węglowodanowego
Składniki
80 g 80 buratty
1 1 jajko
60 g 60 ciecierzycy konserwowej
50 g 50 awokado
30 g 30 soku z pomarańczy
5 g 5 oliwy z oliwek
5 g 5 sosu sojowego
10 g 10 pokruszonych drobno pistacji
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Jajko przygotuj w koszulce lub na pół miękko. Sposób przygotowania na jajko koszulce znajdziesz w przepisie “jajka po turecku ze szparagami”. Natomiast, aby ugotować jajko na pół miękko – wrzuć je do gotującej się wody i gotuj przez 5,5 minuty.
- W talerzu ułóż ciecierzycę, plasterki awokado, burratę oraz przygotowane wcześniej jajko.
- Z soku pomarańczy, oliwy, sosu sojowego przygotuj sos. Polej nim sałatkę.
- Całość posyp pokruszonymi drobno pistacjami oraz przypraw solą i pieprzem.
Notatki
- uwag