Dla dzieci
Klasyczna
Lekkostrawna
Tanie gotowanie
Wegetariańska
Drożdżowe bułeczki z makiem i jabłkiem

Drożdżowe bułeczki z makiem i jabłkiem

Porcje

12

porcje
Czas Przygotowania

2

godz. 
Kalorie

282

kcal


Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 8,6g białka
– 38,5g węglowodanów
– 10,3g tłuszczów
– 3,5 wymiennika węglowodanowego

Składniki

  • 250 ml 250 ciepłego mleka bez laktozy

  • 7 g 7 drożdży suszonych

  • 500 g 500 mąki orkiszowej jasnej

  • 10 g 10 cukru

  • 35 g 35 erytrytolu

  • szczypta soli

  • 1 1 jajko

  • 2 2 żółtka

  • 70 g 70 miękkiego masła

  • 250 g 250 masy makowej

  • 400 g 400 jabłek

  • Cynamon

  • do posmarowania: 1 jajko

Sposób przygotowania

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Jajka oraz masło wyjąć z lodówki i ogrzać.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, słodzik i sól. Wymieszać, wlać mleko z drożdżami i wszystko wymieszać.
  • Następnie, zacznij wyrabiać ciasto, dodając jajko i żółtka. Po 5 minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj przez 10 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
  • Przykryć folią i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotować jabłka: obrać je i pokroić w kosteczkę. Dokładnie obsypać cynamonem.
  • Wyrośnięte ciasto wyrobić 2-3 minuty w dłoniach. Podzielić je na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt. Posmarować makiem oraz posypać jabłkami.
  • Zawinąć ciasto w roladki wzdłuż dłuższego boku i każdą roladkę pokroić na 12 plasterków. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut.

Notatki

  • uwag

X
X