Dla dzieci
Klasyczna
Lekkostrawna
Tanie gotowanie
Wegetariańska
Drożdżowe bułeczki z makiem i jabłkiem
Porcje
12
porcjeCzas Przygotowania
2
godz.Kalorie
282
kcal
Zawartość makroskładników (1 porcja):
– 8,6g białka
– 38,5g węglowodanów
– 10,3g tłuszczów
– 3,5 wymiennika węglowodanowego
Składniki
250 ml 250 ciepłego mleka bez laktozy
7 g 7 drożdży suszonych
500 g 500 mąki orkiszowej jasnej
10 g 10 cukru
35 g 35 erytrytolu
szczypta soli
1 1 jajko
2 2 żółtka
70 g 70 miękkiego masła
250 g 250 masy makowej
400 g 400 jabłek
Cynamon
do posmarowania: 1 jajko
Sposób przygotowania
- Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Jajka oraz masło wyjąć z lodówki i ogrzać.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, słodzik i sól. Wymieszać, wlać mleko z drożdżami i wszystko wymieszać.
- Następnie, zacznij wyrabiać ciasto, dodając jajko i żółtka. Po 5 minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj przez 10 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
- Przykryć folią i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotować jabłka: obrać je i pokroić w kosteczkę. Dokładnie obsypać cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto wyrobić 2-3 minuty w dłoniach. Podzielić je na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt. Posmarować makiem oraz posypać jabłkami.
- Zawinąć ciasto w roladki wzdłuż dłuższego boku i każdą roladkę pokroić na 12 plasterków. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut.
Notatki
- uwag