Dla dzieci
Lekkostrawna
Low fodmap
Wegetariańska
Ciasto marchewkowe
Porcje
10
porcjeCzas Przygotowania
40
minutKalorie
183
kcalZawartość makroskładników (1 porcja):
– 7,1g białka
– 22,9g węglowodanów
– 7,2g tłuszczów
Składniki
4 4 jajka
135 g 135 płatków owsianych
85 g 85 mąki pszennej 2ab
60 g 60 jogurtu naturalnego bez laktozy
150 g 150 marchewki
20 g 20 oleju rzepakowego
20 g 20 masła orzechowego 100%
60 g 60 syropu klonowego
2 g 2 proszku do pieczenia
2 g 2 sody
10 g 10 płatków migdałów
1 g 1 cynamon
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej.
- Płatki owsiane zmiksuj drobniej i przesyp do miski. Możesz również wykorzystać mąkę owsianą.
- Do płatków dodaj marchew tartą na drobnych oczkach tarki oraz wszystkie pozostałe składniki, poza płatkami migdałów.
- Masę dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
- Przelej do foremki i posyp na wierzchu płatkami migdałów.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz 25 minut.
Notatki
- uwagi